به گزارش شهرآرانیوز؛ با وجود آنکه برنامه در سال نخست در زمان شیوع بیماری کرونا و با رعایت دستورالعملهای بهداشتی همراه بود، با استقبال گسترده اهالی فرهنگ و هنر و رسانه مشهد روبه رو شد و همین موضوع نیز سبب شد برنامههای محرمی هیئت درکنار برنامه ماهیانه آن، ادامه پیدا کند؛ برنامهای که نه صرفا یک هیئت عزاداری، بلکه یک بسته فرهنگی و هنری برای سنین مختلف و خانوادههایی بود که در آن شرکت میکردند و بالطبع، برنامههای پیش بینی شده در قالب ارائه آثار هنری مرتبط با واقعه عاشورا، درکنار منبر و روضه، توانست استقبال مخاطب را به دنبال داشته باشد. امسال و در چهارمین سال متوالی، این هیئت در دهه دوم ماه محرم، میزبان جمعی از علاقهمندان به خاندان عصمت و طهارت بود.
سیدمحمدرضا میری، از بنیان گذاران هیئت ماه، در مورد سابقه تشکیل آن به خبرنگار شهرآرا گفت: جمعی از هنرمندان مشهدی، سالها بود در محافلی دوستانه که معمولا دفتر کار بعضی از آنها بود، گردهم میآمدند و مراسم روضه و عزاداری برپا میکردند. کم کم ضرورت احساس شد که دوستان هنرمند، هم ارتباط بیشتری باهم داشته باشند و هم اینکه برنامههای معنوی را به صورتی منظم و در فضایی مناسبتر برگزار کنند. ازاین رو، ایده اولیه شکل گیری هیئت جرقه زد و در ابتدا هم بنا بر آن شد هر شخصی که در هر زمینه فرهنگی و هنری فعال است و به این موضوع علاقهمند، برای شرکت در یک جلسه هم اندیشی دعوت شود.
این جلسه پیش از ماه محرم سال ۱۴۰۰ در منزل شهیدان غفوری شعرباف برگزار شد و در پایان آن، جمع بندی بر آن شد که هسته اولیه تأسیس یک هیئت مذهبی شکل بگیرد. کم کم تیم اجرایی تشکیل شد و درپی آن، هویت بصری نیز برای فضای هیئت طراحی شد و مسجد قدس در منطقه آپارتمانهای مرتفع در مرکز شهر، به عنوان محل اجرای برنامهها مشخص شد. ازآنجاکه مسجد درحال بازسازی بود، دوستان کمک کردند تا کار سرعت بیشتری بگیرد و درنهایت، نخستین جلسات هیئت در دهه دوم محرم سال ۱۴۰۰ برگزار شد. اسم هیئت هم با توجه به نظرات جمع دوستان و ارادت به قمر بنی هاشم (ع)، «هیئت ماه» انتخاب شد.
وی افزود: درباره انتخاب زمان برگزاری جلسات نیز این نکته مطرح بود که جلسات هیئت ماه، با جلسات هیئتهای مذهبی که سالها دوستان هنرمند هم درکنار آن فعالیت میکردند، هم زمان نباشد تا امکان حضور و استفاده بیشتری برای همه دوستان فراهم شود. جلسات ماه محرم، سال دوم هم در همان مسجد قدس برگزار شد، اما سال گذشته و امسال، جلسات در مسجد امام علی (ع) در بولوار صارمی برگزار شده است.
میری بیان کرد: درباره برنامههای هیئت و بنا بر جمع بندی دوستان، در همان جلسه نخست برپایی هیئت، برای ما تشکیل یک محفل حسینی برای عرض ارادت به ساحت سیدالشهدا (ع) اولویت داشت، لذا این موضوع مهم بود که دچار تکلفات مادی نشویم و یک سخنرانی و چای روضه برقرار باشد. البته در مورد فضاسازی و درنظرگرفتن آیتمهای مختلف برای برنامه نیز دریغ نشده است. درکنار برنامههای معمول هیئت، اجراهای هنری متناسب با فضای هیئت پیش بینی شده است. البته جلسات هیئت، صرفا به جلسات ماه محرم منتهی نمیشود و در طول سال نیز جلسات ماهیانه، البته با حضور تعداد محدودتری از دوستان، تشکیل میشود.
در مورد اجرای برنامههای هنری در هیئت، این موضوع برای ما مهم بود که بتوانیم از ظرفیت هنرمندان رشتههای مختلف هنری بهرهمند شویم. دوستان هنرهای تجسمی و دکور، در فضاسازی و ایجاد نمایشگاههای هنری و بازارچهها همراهی کردند و دوستان سینمایی در نورپردازی و ضبط مستند و... کمک کردند. تلاش شد از ظرفیت دوستان هنرهای نمایشی نیز در اجراهای هنری استفاده شود تا فضای عرض ارادت برای هنرمندان بیشتری فراهم شود.
سیدمصطفی خاتمی، مدیر اجرایی هیئت ماه، نیز درباره برنامههای امسال هیئت گفت: در برنامههای امسال تلاش کردیم از زمینههای مختلف هنری در بخش اجراهای هنری استفاده کنیم؛ برای مثال در شب اول، یک گروه دمام زنی در هیئت حضور پیدا کردند و درکنار آن، برنامه شعرخوانی یکی از استادان نیز تدارک دیده شد.
در شب دوم، یک اجرای پرده خوانی داشتیم. همین طور در شبهای بعدی، برنامه خوانش و سوگ خوانی، روایتگری دفاع مقدس و تعزیه خوانی درنظر گرفته شد تا درکنار برنامه قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی و روضه اجرا شود. نمایشگاه هنری نیز امسال به صورت گستردهتر و در فضای بازتری برگزار شد.
وی افزود: دکور زمینه مراسم امسال، متأثر از اتفاقات اخیر و حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به کشور بود. سال گذشته، پیراهن نمادین سیدالشهدا (ع) برای زمینه کار درنظر گرفته شد و امسال درکنار آن، لباس افرادی که از اصناف مختلف در جریان حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند، به صورت نمادین و به شیوه جذاب هنری در زمینه کار قرار گرفته است، ضمن اینکه این موضوع در نمایشگاه آثار تجسمی نیز رعایت شده و حتی در اشعار مداح و مرثیه سرا هم موردتوجه قرار گرفته است.
در فضاسازیهای درنظر گرفته شده برای کودکان نیز تغییراتی داشتهایم که ازجمله آنها و درکنار ارائه کتاب کودک، اضافه شدن برخی بازیهای رومیزی مرتبط با فضای مقاومت بوده است.
حاج علی پیراسته، راوی پیشکسوت دفاع مقدس که در برنامههای امسال هیئت ماه، فرصتی برای روایتگری او فراهم شده است، نیز گفت: برخی هیئتهای امروز کشور، متوجه این موضوع نیستند که اگر با این سهولت برنامههای خود را اجرا میکنند، به برکت پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و شهدایی است که در مسیر انقلاب اسلامی، خون پاک خود را نثار کردهاند. اگر هیئتیها متوجه این موضوع نباشند، از مسیر اصلی منحرف میشوند و به راهی میروند که عاقبت آن مشخص نیست.
وی تأکید کرد: از این خوشحالیم که تعداد افراد حاضر در هیئت عزاداری، روزبه روز افزایش پیدا میکند، اما باید متوجه این موضوع نیز باشیم که هیئتی که از دل آن انسان مبارز در مسیر انقلاب اسلامی بیرون نیاید، موفقیتی نخواهد داشت.
پیراسته در ادامه گفت: تعداد هیئتهای تراز انقلاب ما اندک است و متأسفانه گاهی اوقات میتوان به راحتی هیئتهای سکولار را در جامعه دید؛ هیئتهایی که شهدای انقلاب اسلامی را جدا از واقعه عاشورا میدانند و اعتقاد دارند نباید حساب آنها را با هم مخلوط کرد. باید بدانیم اگر در هیئتی، نامی از امام راحل (ره) و شهدا برده نشود و آن هیئت اهل ولایت نباشد، هیچ بار مثبتی برای مردم ندارد.
همچنین اگر در هیئتی، فضای عاشورا به فضای انتظار فرج امام عصر (عج) با واسطه ولایت متصل نشود، آن هیئت خیانت کرده است؛ همان چیزی میشود که دشمن میپسندد؛ اینکه در هیئت، فقط گریه و سینه زنی و زنجیرزنی داشته باشیم و در پایان، هر کسی به راه خود برود.
وی تأکید کرد: باید دقت کنیم اگر در هیئتی، عکسی از شهید نصب میشود، فقط در حد یک عکس باقی نماند، بلکه باید پیام شهید هم همراه آن منتقل شود. اگر عکس رهبر معظم انقلاب را نصب میکنند، باید پیام ایشان هم پیوست عکس باشد. خط قرمزهای هیئتها باید خط قرمز انقلاب باشد. باید وصیت نامه شهدا، پیوست عکس شهدا باشد.
بیانات رهبر معظم انقلاب باید پیوست تصویر نصب شده ایشان باشد. پیراسته یادآوری کرد: ازسوی دیگر باید بدانیم که پای کار امام حسین (ع) باقی ماندهایم یا نه. باید آن گونه که رهبر معظم انقلاب در عبرتهای عاشورا بیان کردهاند، زمان شناس باشیم و بتوانیم شمر و یزید زمان خود را به درستی بشناسیم. تهدید جنگی را که از سر گذراندیم، میتوانیم به بهترین فرصت تبدیل کنیم. نباید اجازه دهیم دشمن با شبهه افکنی، میان صفوف ما رسوخ کند. باید در هیئت ها، شبههها را برای مردم تبیین کنیم.
محمدحسن صلواتی که مسئولیت برپایی نمایشگاه عکس را در حاشیه برگزاری مراسم هیئت برعهده داشته است، درباره این نمایشگاه گفت: بنا بر آن شدم که درکنار فضای هیئت، نمایشگاهی از آثار هنری و تجسمی هنرمندان نیز داشته باشیم. در مورد آثار عکس، فراخوانی با عنوان «سوگ و حماسه» را صفحه اطلاع رسانی هیئت منتشر کرد و درپی آن، حدود هشتاد عکس برای این موضوع ارسال شد.
پس از جمع بندی، درنهایت ۲۲ عکس انتخاب شد و در جانمایی نمایشگاه هیئت قرار گرفت. این عکسها با موضوعات متنوع ازجمله جنایات رژیم صهیونیستی در حمله به برخی نقاط کشور، تصاویری از لبنان و سوریه و جنایات صهیونیستها در به شهادت رساندن فرماندهان جبهه مقاومت، تصاویری از آیینهای مذهبی و مراسم آیینی و تعزیه خوانی و... برگزیده شده است.
وی افزود: نمایشگاه به گونهای جانمایی شده است که مخاطبان در زمان ورود یا خروج از فضای هیئت، با آن روبه رو میشوند و بازخوردهای خوبی را نیز به دنبال داشته است.